Bine aţi venit, Vizitator | Înregistrare | Autentificare
content top
Principală » 2013 » Aprilie » 9 » De profesie: medic. Doamne fereşte, în România!
10:29 AM
De profesie: medic. Doamne fereşte, în România!
În sfârşit, o campanie PRO medici, că înjurături şi aruncători profesionişti de pietre sunt la tot pasul. Vă pun urgent în temă (asta, dacă nu aţi prins deja câte ceva din campania "De profesie: medic în România"), după care îmi dau cu părerea din străinătate, ca o ironie şi îngâmfare sau ca reacţie pur şi simplu. Mă bucură campania asta, normal, dar nu ştiu, zău, ce o s-aducă. Pe medici înapoi?! ‘om trăi şi ‘om vedea.Despre campanie:
ăptămâna trecută, campania a fost lansată la Iaşi Bucureşti. Cu această ocazie, medicii de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi au prmit 25 de medalii. Un gest care i-a surprins plăcut, conform TVR. Normal că i-a surprins, comentăm mai târziu de ce. Iată ştirea:


E bine că vor, deşi habar nu au cum să facă! Dar şi campania asta e un început. Înainte de orice alte afirmaţii, vreau să repet faptul că habar nu aveţi cât de tare mă bucură această iniţiativă.

Prima mişcare deşteaptă ar fi ca ROMÂNIA să înceteze să producă atât de mulţi medici anual. Pe România o costă bani aceste "produse”, pe care apoi le exportă gratis. Pierderea e de 100%. Hai, 80%. Numărul studenţilor la medicină ar trebui redus la 25% din cel actual. (Pe vremea lu’ tata, erau 25 de studenţi români la stoma, în Cluj. 30 de ani mai târziu, erau vreo 160. În Bucureşti, 300. Chiar şi Sibiul se screme nişte doctoraşi la ora actuală, să mă scuze colegii de acolo. Pe unii dintre ei îi ştiu capabili să studieze la universităţi mai de Doamne-ajută, însă doar pe unii. Se ştiu ei care. Şi se ştiu şi ceilalţi.)

-următoarea mişcare deşteaptă ar fi ca România să nu mai dea banii pe mărgele, când stă cu stomacul gol şi tremură de frig. Adică, să facă împărţeala cea de toate zilele având în vedere nevoile reale şi nu mofturile doamnelor cu foncţie peste noapte. Că şi doamnele se-mbolnăvesc.

TOŢI PENTRU MEDICI ŞI MEDICI PENTRU TOŢI

-atunci când sănătatea în România va avea bani pentru medicii ei (că altfel, bani există, să vedeţi la noi la facultate câte monitoare hi tech aveam lângă scaune stomatologice moderne, toate înfoliate şi nedezvirginate, pentru că existau diverse motive pentru care nu funcţionau. Uneori, nu primeau apă, alteori curent. De obicei, lipseau cabluri ori prize, ori alte şuruburi, fără de care efectiv nu puteai lucra. Iar între noi fie vorba, chiar de monitoare nu stăteam noi în loc, când nici mânuşi de unică folosinţă nu aveam! Ni le cumpăram pe grupe, că altfel eram curăţei…), atunci lucrurile se vor schimba. Acesta e punctul de pornire. Degeaba le dăm medalii, dacă nu le dăm de mâncare.

- să închidă o parte din spitale şi să le pună la punct pe celelalte. Da, probabil ar cădea mulţi directori şi şefi de secţii pe secţiuni. Ale tortului, că toţi ştim cum se împart feliile.

- apoi să eficientizeze ce-a rămas: personal şi echipament, în timp şi spaţiu. Avem nevoie de medici pentru pacienţi, nu de spitale pentru şefi. Şi nici de aparate pentru muzeu. Mai întâi, oamenii contează.

- o altă soluţie ar fi concentrarea pe medicii de familie, care sunt baza sistemului. Ei pot rezolva probleme ieftin şi rapid, trimiţând la specialist doar ceea ce cu adevărat are nevoie de un consult de genul. Nu ca-n România, unu-doi, hop la specialist! În UK funcţionează grozav treaba asta. Bine, investiţia ar presupune nu numai să le dăm laptopuri şi să le cerem documente în câte 3 exemplare, ci să-i şi trimitem la cursuri şi să-i stimulăm la o continuă dezvoltare profesională. Reală, nu pe hârtie.Şi, da, cred că e foarte foarte bine să ne mai şi amintim că nu tot timpul şi nu toţi medicii sunt nişte cretini şi nişte profitori şi nişte nesimţiţi, sictiriţi şi îngâmfaţi.

În ceea ce priveşte medicii români din străinătate, cred că mişcarea genială ar fi să-i aduci înapoi! Fiindcă, hai să fim serioşi, nimănui nu-i place să comunice într-o limbă străină, oricine îşi preferă limba maternă. Oricine preferă să fie la un drum cu maşina de mă-sa, ta-su, căţelu-su, că nimeni n-are ca hobby tranzitul prin aeroporturi. Viaţa în străinătate nu e cum v-o imaginaţi de-acasă. Nici munca nu e cum v-o imaginaţi. Normal că există avantaje, cel material fiind primul, al doilea şi al treilea, însă, dacă am primi în România poate şi doar o parte din ceea ce câştigăm în străinătate, mulţi dintre noi s-ar întoarce, promit. Şi ar mai fi genială mişcarea, fiindcă i-ai aduce din alte sisteme, sisteme care funcţionează, care îţi cizelează un pic mentalitatea şi te învaţă ce-i aia responsabilitate. România ar avea multe de câştigat.

(Eu, ca dentist, vorbesc de la marginea situaţiei, fiindcă sunt cu un picior în sistemul privat şi cu unul în cel de stat. Stomatologia nu face parte din această discuţie, dar ne referim la restul medicinii. Am lângă mine un băiat care deja a lucrat mai mult în UK decât acasă şi care începe să pună nişte întrebări medicale fireşti şi raţionale, care în sistemul medical românesc nu îşi găsesc răspuns. Şi, deşi planul e să ne întoarcem la un moment dat în ţară, iar el chiar îşi doreşte poate mai mult decât mine, nu ştiu sincer CÂT DE REPEDE ar trebui să se întâmple schimbarea, ca să poată profesa medicina pe care el o cunoaşte. Şi nu mă refer numai la bani. Ci la integrarea pacientului într-un sistem care să-l îngrijească în ansamblu, per total, nu pe bucăţele şi nici pe noroc.)

Ministrul Sănătăţii vrea să scoată medicii de sub statutul de "bugetari”. Oare să fie asta fiindcă "bugetar” a ajuns să fie egal cu "sărac” sau fiindcă el chiar crede într-o modalitate exclusiv privată de a-i plăti pe medici? (Doar că atunci, nu mai avem nevoie de minister, ci de sponsori.) După competenţe şi performanţe, zicea?! (Hai să râdem, cine şi cum să stabilească asta. Poate găsim pe facebook vreun voluntar.)

Categorie: Altele | Vizualizări: 304 | Adăugat de: marcel123 | Tag-uri: sănătatea e starea de normalitate, doctori din romania, campania medic in romania | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
content top